La carrera armamentística iraniana
38 gener 2011 per yeagov
L’estrany cas de Shahram Amiri
Ben curiós el cas d’aquest científic. L’any 2009 Amiri va viatjar a l’Aràbia Saudita per fer la seva peregrinació a la Meca quan va desaparèixer. Iran va acusar als serveis d’intel·ligència dels Estats Units i de l’Aràbia Saudita d’haver-lo segrestat. El mes de juny de 2010 la televisió iraniana va emetre un vídeo d’una qualitat patètica on un individu que deia ser Amiri denunciava que havia estat segrestat pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units a l’Aràbia Saudita i traslladat als Estats Units. És a dir, un vídeo en què costava identificar qui apareixia i que confirmava la tesi iraniana del segrest. El presumpte Amiri va denunciar que els agents nord-americans van torturar-lo. I a Youtube va aparèixer un vídeo amb un altre presumpte Amiri negava tenir vincles amb el programa nuclear iranià i que havia anat als Estats Units a estudiar. Quan va ser alliberat pels Estats Units la televisió iraniana va informar que com que els serveis d’intel·ligència no havien aconseguit que col·laborés en una campanya contra el programa nuclear iranià el van alliberar i quan va sortir dels Estats Units va dir a la televisió iraniana que havia estat segrestat pels nord-americans. Aquest cop sembla que realment era ell quan va declarar que “ja he explicat les claus que van motivar el meu segrest en un vídeo que vaig gravar per a la televisió iraniana”. Va dir que podria parlar de les seves peripècies durant els mesos que va estar desaparegut “quan torni al meu volgut país, Iran. Allà podré explicar als mitjans i a la meva gent, amb tranquil·litat, que va passar durant els últims 14 mesos, aquests incidents que han sigut un misteri per a molts” i “podré aclarir a més les acusacions que s’han abocat contra mi en mitjans internacionals i pel Govern dels Estats Units, que han tractat d’enfonsar la meva reputació”. I va tornar a l’Iran.Allà va ser rebut com un heroi però sembla que l’heroi va ser aïllat en un primer moment segons la seva família “en una casa segura i els seus acostats podien visitar-lo els caps de setmana en un complex cultural i d’oci anomenat Talaiie”. Segons la família “ens anunciaren que l’objectiu d’aquest aïllament era la protecció de la seva vida enfront de certs perills. Les visites s’acabaren i ara ens assabentem que està a una presó de Teheran, tancat en una cel·la d’aïllament i sota interrogatoris”. Una web de l’oposició iraniana al règim d’Ahmadinejad creu que les autoritats iranianes volen saber quina informació podia haver donat als Estats Units sobre el programa nuclear iranià.
Els nord-americans segresten a Amiri a l’Aràbia Saudita on Amiri estava per peregrinar a la Meca però acaba als Estats Units. Primer surt un vídeo d’una qualitat tan dolenta que si la persona que surt diu que és l’ànec Donald ens ho podríem creure, dient que l’havien segrestat per portar-lo als Estats Units. En un vídeo de Youtube un altre presumpte Amiri deia que estava als Estats Units estudiant i que ell no tenia ni idea del programa nuclear iranià. Després s’escapa dels seus segrestadors o l’alliberen, o ves a saber, i torna a l’Iran. Abans de tornar promet que quan torni al seu estimat Iran aclarirà tot aquesta història delirant. El reben com un heroi, no sé si amb banda de música i catifa vermella al peu de l’avió, i li restringeixen els moviments i les visites, finalment l’heroi acaba a la garjola aïllat de la seva família i sofrint interrogatoris a càrrec d’uns senyors gens agradables.Connexió de la central nuclear de Bushehr a la xarxa elèctrica
Aquesta central nuclear va començar a ser construïda abans de la Revolució Islàmica amb ajuda d’Alemanya, però amb el triomf de la Revolució el projecte va aturar-se. Fa 10 anys l’Iran va reprendre la construcció d’aquesta central nuclear, ara amb la col·laboració de Rússia, el projecte, però, ha anat patint successius endarreriments fins l’estiu passat en què va començar el procés d’alimentació amb la previsió de connectar-la a la xarxa elèctrica l’octubre o novembre passat. La connexió està prevista ara pel mes de febrer de 2011. Una de les causes d’aquest últim endarreriment podria haver estat l’atac informàtic que l’Iran va patir pel virus “stuxnet” a finals de l’estiu passat. Se sospita que sota el programa nuclear civil s’amagui un projecte de caire militar que ha patit sabotatges de tota mena.
Iran desenvolupa un sistema operatiu
Iran ha desenvolupat un sistema operatiu que resisteixi els atacs de virus i programes maliciosos, segons el ministre iranià de Telecomunicacions i Tecnologia, Reza Taqipour “aquest nou sistema operatiu serà instal·lat primer en els centres industrials i altres organitzacions (nacionals) i després s’oferirà a la població per que l’instal·li si vol a les seves cases”. Segons el ministre iranià s’ha pres la decisió d’accelerar aquest projecte degut que “els sistemes operatius que ara existeixen al país són susceptibles de ser atacats amb malwares i altres programes maliciosos que es difonen a través de les xarxes. Un sistema operatiu de codis oberts ajudarà a localitzar els forats en els ports. Molts països s’estan decantant pels codis oberts (US) com a solució a aquest problema. El projecte té com a objectiu impedir que altres sistemes penetrin en les xarxes locals per robar dades dels sistemes nacionals”. El passat desembre els sistemes informàtics iranians van ser infectats pel virus Stuxnet afectant milers d’adresses IP d’ordinadors industrials, incloses les centrifugadores nuclears de la central de Bushehr, fet que hauria provocat un endarreriment més de la posada en marxa d’aquesta central. Iran va donar les culpes dels problemes informàtics als enemics d’Iran però no va precisar qui eren aquests enemics.
Tour nuclear a Bushehr
El règim iranià ha convidat a varis representants diplomàtics estrangers a un tour per les seves centrals nuclears. Segons el portaveu del ministeri iranià d’Assumptes Exteriors, Ramin Mehmanparast els convidats són “dins de la Unió Europea i representants del grup 5+1”, sense aclarir si entre els convidats a aquest tour estan els Estats Units. Iran vol acabar amb els dubtes que la comunitat internacional té sobre el seu programa nuclear ja que se sospita que sota el programa nuclear pacífic s’amaga un de militar, i el règim iranià malgrat que ho nega no ha fet més que provocar que les sospites creixin.
Nous míssils per a l’Armada iraniana
L’Armada iraniana ha començat a instal·lar un nou sistema de míssils per protegir les seves costes. Aquest nou sistema de míssils “fan que la localització, intercepció i destrucció de diversos objectius sigui més senzill”. Malgrat l’embargament armamentístic l’Iran ha desenvolupat un programa d’armes convencionals amb l’ajuda de Corea del Nord. Iran tem l’atac d’Israel o dels Estats Units per destruir el seu programa nuclear .
Entenc que és Israel què denuncia una cursa armamentista de l’Iran i els països propers a Iran. I que hi ha moltes notícies relacionades amb el tema.
He trobat un article del New York Times (escrit per J. Broad, M. Mazzetti, D. Sanger i traduït per Mirta Rosenberg) on diu que fa un temps “Barack Obama es va presentar juntament amb els líders de la Gran Bretanya i França per denunciar que l’Iran està construint en secret una planta nuclear prop de la ciutat de Qom. Les potències occidentals van donar la impressió d’estar totes del mateix costat “(..)
“No obstant això, darrere d’aquesta aparent unitat s’oculta un constant debat entre els espies nord-americans,
europeus i israelians sobre un element particular del programa nuclear iranià: els seus esforços clandestins destinats a fabricar una ogiva nuclear. “. (..)
“Els israelians, que han amenaçat diverses vegades amb un atac militar, creuen que la represa dels esforços
“Armamentistes” de l’Iran, significarien un pas final en la construcció d’un arma nuclear. Els alemanys creuen que el treball armamentista mai es va interrompre, i els francesos han suggerit que els inspectors internacionals tenen més informació que la que van fer pública sobre els plans de l’Iran. “(..)
“Mentrestant, les agències d’espionatge nord-americà han sostingut amb fermesa la seva conclusió que, encara que possiblement l’Iran pot desitjar tenir una bomba, el país va deixar de treballar en la producció d’armes el 2003 i probablement no hagi reprès aquests esforços.” (..)
Qui té la raó?
“Aquestes diferències revelen el matís amb el qual cada país percep la imminència de l’amenaça iraniana i també la manera d’enfrontar-la en els propers mesos, incloent les negociacions a Ginebra, on es trobaran representants iranians i del Grup 5 +1 (els membres permanents del Consell de Seguretat i Alemanya), després de 14 mesos. ” . (..)
“En el cas de la planta secreta prop de Qom, alguns experts nuclears especulen amb que pot ser tan sols una part d’alguna cosa més gran. Un alt funcionari nord-americà, amb accés a informació d’intel ligència, va dir que creia que la planta era” la més gran “, però va afegir amb cautela que” es tracta d’un país gran “.” (..)
“Cada país basa la seva opinió en un treball propi i no necessàriament comparteix tot el que sap amb altres governs ni amb l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), el que va generar malestar en l’agència de les Nacions Unides” (..)
“Graham Allison, autor de Nuclear Terrorism i professor de Harvard especialitzat en proliferació nuclear, va dir que li resultava inconcebible suposar que l’Iran pogués haver construït una única planta.
“Quines possibilitats hi ha que la planta de Qom sigui l’única existent? Zero. Un director sensat d’un programa seriós sense dubtes disposaria d’una sèrie de plantes”, va dir. Després de tot, va afegir Allison, la lliçó que l’Iran va aprendre quan Israel va destruir un reactor iraquià fa més de 25 anys és que ha escampar els seus centres nuclears per tot el país. “. (..)
Amb tanta informació producte de l’espionatge, no m’estranyaria que un científic iranià hagués estat segrestat per obtenir-ne informació de “cooperació” .. Entenc que aquesta notícia és del mes de juliol de l’any passat, diuen que la CIA li va pagar a Amiri més de cinc milions de dòlars per informació del programa nuclear de l’Iran. Tot i que diuen, no està obligat a tornar els diners, per tornar al seu país, podria no poder cobrar per les sancions financeres que hi ha contra l’Iran ..
Les dades d’intel ligència sobre el programa nuclear iranià són cobejats pels Estats Units, que tem que l’Iran pugui amenaçar amb armes nuclears al seu proper aliat Israel, així com al subministrament de petroli del Golf Pèrsic ia altres nacions a Europa, encara Iran insisteix que el seu programa nuclear només té fins pacífics.
Es creu que Amiri podria haver partit abruptament dels Estats Units per por que el Govern iranià pogués fer mal a la seva família. Washington nega el segrest de Amiri i insisteix que ell va viure lliurement als Estats Units.
Em sembla natural que l’Iran “instal un nou sistema de míssils per protegir el seu territori d’un possible atac per part d’Israel o USA contra les seves instal.lacions nuclears.”.
– A mi em sembla bé que l’Iran convidés dimarts als ambaixadors d’alguns països del Grup 5 +1, de la Unió Europea i dels països no alineats a visitar les seves instal.lacions nuclears, en signe de “bona voluntat”abans de les negociacions nuclears amb les grans potències a finals de gener. La invitació iraniana no inclou als Estats Units, però sí a la Xina i Rússia (que formen part al costat de França, Alemanya i el Regne Unit del grup 5 +1), i no crec que aquesta invitació sigui una “pallassada”.