Notícies sobre Israel (Abril de 2011)

6

1 Mai 2011 per yeagov


 

 
Notícies sobre Israel
Israel i Palestina
Un acord entre Fatah i Hamàs amb poc futur

Les dues principals organitzacions palestines es van asseure a negociar després de quatre anys d’enfrontaments i divisió i van acordar formar un govern d’unitat. Fatah i Hamàs van enfrontar-se sense contemplacions i Fatah va acabar expulsant Hamàs de Cisjordània, quedant l’organització terrorista islamista palestina circumscrita a Gaza.
L’acord per formar un govern és considera vital de cara a aconseguir algun dia proclamar un Estat palestí, ara per ara inviable degut a la divisió i els enfrontament entre les diverses organitzacions palestines.
Tenen encara que canviar moltes coses però n’hi ha una fonamental: Hamàs encara té en els seus estatuts el propòsit de destruir l’Estat d’Israel. Aquest punt ha de desaparèixer si pretenen obtenir el reconeixement de la Unió Europea i dels Estats Units.
Un dirigent de Fatah està convençut que si s’uneixen podran “posar fi a l’ocupació de Palestina”, el d’Hamàs que “la divisió va donar a l’ocupació una oportunitat. Avui estem obrint una nova pàgina”. Si, una pàgina en què la situació de Gaza s’estengui a Cisjordània quan els terroristes de Hamàs es dediquin a llançar míssils des de Cisjordània i Israel respongui de la mateixa manera que fa quan els míssils d’Hamàs s’enlairen des de Gaza.
Hamàs va guanyar en les eleccions de l’any 2006, poc després estaven Hamàs i Fatah atacant-se mútuament fins que Fatah va expulsar de Cisjordània a Hamàs que va quedar-se amb Gaza. No va ser l’ocupació, van ser que van voler arreglar les diferències a cop d’AK47 i de l’enfrontament va sortir un guanyador, Fatah, i un perdedor, Hamàs.
Israel tem que Hamàs acabi apoderant-se de Cisjordània, ara en mans de Fatah. El primer ministre israelià Netanyahu li ha dit a Abbas que “l’Autoritat Palestina ha d’escollir entre la pau amb Israel i la pau amb Hamàs. No és possible fer la pau amb ambdós, no és possible la pau amb els dos perquè Hamàs té l’aspiració de destruir Israel i així h ha dit obertament”. Però Hamàs i Fatah han refusat l’ultimàtum de Netanyahu. Realment crec que el dilema que se li planteja a l’Autoritat Palestina és si vol la pau amb Israel o la guerra amb Hamàs. Les dues principals organitzacions palestines ja van estar enfrontades i tenen postures irreconciliables. Fatah pot estar pactant amb una gent que en el moment que es creguin prou forts els intentin enderrocar a ells del poder per la força, o que intentin estendre el llançament de coets que ara fan des de Gaza, el territori que controlen a Cisjordània. Ambdues possibilitats impliquen la guerra perquè si Hamàs intenta derrocar del poder a Fatah no tinc cap dubte que Fatah respondrà i tornaran a la situació de fa 4 anys, i si Hamàs usa Cisjordània per atacar Israel amb coets, Cisjordània sentirà la resposta israeliana com li passa a Gaza cada vegada que Hamàs decideix atacar territori israelià. Costa de veure com pensa aconseguir Abàs fer un govern d’unitat anant de la mà d’Hamàs que vol destruir Israel i alhora parlar de pau amb Israel.

Abàs creu que pot governar amb Hamàs i negociar amb Israel

Mahmud Abàs, líder de Fatah i president de Palestina es mostra convençut de la possibilitat d’arribar a un acord per formar un govern d’unitat amb Hamàs i alhora negociar la pau amb Israel. Coalitzar-se per governar Palestina amb una organització terrorista que aspira a destruir Israel i negociar la pau amb Israel és un sudoku impossible, especialment quan hi ha moltes possibilitats que Hamàs el primer que provi de fer sigui derrocar a Mahmud Abàs i a Fatah del poder des del poder.Abàs al·lega que “Hamàs és part del poble palestí. No puc ignorar-los. Son part de nosaltres i Netanyahu és el nostre soci. No volem escollir entre els dos”. Després diu que més aviat és Netanyahu qui “haurà d’escollir entre la pau i els assentaments”. En realitat Abàs haurà d’escollir entre la pau amb Israel o les bombes d’Israel caient sobre Cisjordània si no és capaç d’impedir que Hamàs usi el territori cisjordà per llençar atacs sobre Israel. Des de Cisjordània els terroristes d’Hamàs podrien realitzar incursions terroristes en territori israelià no havent-hi els mateixos controls fronterers que a Gaza. Abàs diu que ara per ara “no estem demanant que en aquesta etapa s’evacuï un sol dels assentaments (jueus a Cisjordània), tan sols una moratòria (en la construcció)”. Però a Israel no se’n refien d’Abàs en aquest assumpte perquè quan Israel va declarar una moratòria de deu mesos Abàs només va començar a negociar en el desè mes i mostrant escàs interès a arribar a cap acord. Llavors vaig dir que els negociadors palestins no feien més que posar excuses per no haver d’arribar a cap acord, probablement perquè no podien o no volien, potser totes dues coses, i aquesta sembla que és la mateixa percepció que tenen els israelians. En aquell temps l’exministre d’Exteriors Mahmud al-Zahar (Hamàs) va dir que “no serà possible pel Govern nacional provisional participar o apostar o treballar en el procés de pau amb Israel” tot i que Hamàs, segons aquest dirigent no tindrà problemes si el que negocia l’OLP amb Israel es limita a trivialitats. És a dir, Hamàs li diu clarament a Abàs que res de negociar amb Israel, a Hamàs no l’interessa el procés de pau, per tant és Hamàs qui li està deixant clar a Abàs que un acord de govern entre Fatah i Hamàs fa impossible la pau amb Israel, i segurament fa que la pau entre Hamàs i Fatah sigui igualment impossible.

Hamàs es planteja segrestar més soldats israelians

El diari oficial de l’organització terrorista islàmica Hamàs Al Resalah publica que Hamàs s’està plantejant segrestar més soldats israelians de cara a aconseguir més peces amb les que fer intercanvis de presoners. Recordem que el soldat israelià Gilad Shalit fa cinc anys que està segrestat per Hamàs i que totes les negociacions per alliberar-lo han fracassat ja que l’organització terrorista palestina canvia contínuament les seves exigències, és a dir, que no pensen alliberar-lo. Davant la possibilitat que Shalit pogués resultar mort durant un atac israelià sobre Gaza la direcció d’Hamàs, segons el seu diari Al Resalah, planeja el segrest d’altres soldats israelians.
És evident que Hamàs prefereix la guerra a la pau, només que ells no fan la guerra, ni tan sols la guerra de guerrilla, ells practiquen el terrorisme pur i dur. En aquestes circumstàncies la negociació amb els palestins és perdre el temps.

Estats Units i Palestina

Estats Units podrien tancar l’aixeta si Hamàs i Fatah formen un govern
d’unitat. Ileana Ros-Lehtinen, presidenta del Comitè de Relacions Exteriors de la Cambra de Representats dels Estats Units va advertir que si Fatah i Hamàs formen un govern d’unitat els Estats Units podrien tancar l’aixeta dels ajuts que els Estats Units donen als palestins. Com heu llegit uns quants paràgrafs més amunt Hamàs i Fatah van negociar posar fi a les disputes que van enfrontar ambdues organitzacions palestines i, segons ells, posar punt i final a la divisió palestina. Ros-Lehtinen diu que “l’acord entre Al Fatah i Hamàs significa que una organització terrorista estrangera que ha cridat a la destrucció d’Israel formarà part del govern de l’Autoritat Palestina” i considera que “els fons que procedeixen de contribuents nord-americans no haurien i no han de ser usats per recolzar a aquells que representen una amenaça per a la seguretat nacional dels Estats Units, els nostres interessos i el
nostre aliat vital, Israel”.

Israel a la recerca de l’autosuficiència energètica israeliana

Tots els països que envolten Israel pateixen en l’actualitat una greu inestabilitat, alguns ja ho eren d’inestables, però les revoltes que van iniciar-se a Tunísia s’han anat estenen per tot el nord d’Africà i l’Orient Mitjà fent caure el règim egipci i tunisià, fent trontollar tots els altres. És curiós que hagin estat els dos règims aparentment més estables i menys impresentables – repeteixo, menys impresentables – de la zona, el tunisià i l’egipci. Aquesta inestabilitat pot implicar que ara mateix no se sap de quin peu coixegen els nous règims, són una incògnita. Dubto molt que les dues explosions als gasoductes fossin accidentals. També Europa hi hauria de replantejar seriosament la recerca d’altres fonts d’energia alternatives, no només pel fet que els derivats del petroli que majoritàriament provenen de països de l’Orient Mitjà dels quals tenim una excessiva dependència del seu proveïment i que podrien collar-nos fent-nos pagar el que ells vulguin sinó que ens exposem que ens tallin l’aixeta del petroli i del gas si els nous règims resulten ser antioccidentals. L’explosió fa unes setmanes d’un gasoducte egipci que subministrava gas a Israel i Jordània ha posat sobre la taula la necessitat de buscar l’autosuficiència energètica per no haver de dependre de l’exterior, especialment desprès dels canvis polítics que s’han produït a Egipte amb la caiguda del règim de Mubarak. La incertesa política que afecta Egipte i l’explosió del gasoducte, el mes de febrer mentre es produïen les protestes que van acabar fent caure Mubarak va explotar un altre gasoducte que va deixar sense gas Israel durant unes setmanes. Egipte subministra el 40% del gas que consumeix Israel. La Companyia Elèctrica d’Israel va emetre un comunicat per informar que estaven produint electricitat usant “fonts d’energia alternatives aprovades pel Ministeri d’Infraestructures i el de Protecció Mediambiental”. Els conflictes socials i polítics que afecten els països de tot l’Orient Mitjà fan témer una gran incertesa i això fa que, en paraules del ministre d’infraestructura nacional, Uzi Landau, Israel “s’hagi de preparar per a una situació en el subministrament de gas des d’Egipte es paralitzi”. El viceministre d’Exteriors israelià Danny Ayalon creu que “la falta d’estabilitat regional continuarà probablement en el futur” i per tant, Israel “necessita ser autosuficient en la cobertura de les seves necessitats energètiques”.

Moren dos israelians en un atemptat a Marraquesh

6 thoughts on “Notícies sobre Israel (Abril de 2011)

 1. Crec que la notícia sobre que “destacats representants de les organitzacions Fatah i Hamàs van signar, al Caire, l’acord de conciliació que posa fi a la divisió governamental entre Ramallah i Gaza i abona el camí de la cooperació política, de la reforma de la Autoritat Palestina i de les eleccions generals “, és una de les més importants notícies dels últims temps per a Israel.”. Per expressions personals de part de les dues delegacions, és possible traçar dels llocs:
  “Acord sobre la creació d’un govern tecnocràtic (en lloc de dos governs com que hi ha al present) a càrrec de Salam Fayyad i Ismail Haniye.
  – Celebració d’eleccions generals al parlament ia la presidència, en vuit mesos.
  – Unitat dels serveis de seguretat.
  – Alliberament de presos polítics.
  – La Lliga Àrab supervisarà la materialització de l’acord “

 2. “Una anàlisi d’una agència jueva de notícies diu que “els canvis en el Mig Orient, i en principi, l’enfonsament del govern a Síria (patró de Hamas), obliga a Hamas a reforçar, una altra vegada, el seu vincle amb el Caire i estar més disposat (que en el passat) a respondre a les exigències egípcies de demostrar flexibilitat política tàctica destinada a promoure els desafiaments palestins nacionals i augmentar la pressió política contra Israel.
  L’Autoritat Palestina directament influenciada per les onades violentes que assoten al món àrab, es troba en el circuit d’enfrontament polític amb Israel en el seu camí al reconeixement de l’Estat palestí, el setembre vinent, en la reunió de l’Assemblea General de Nacions Unides a Nova York. Una condició essencial per obtenir el reconeixement d’Estat és el control de tot el territori palestí i, per això, la importància de l’acord amb Hamàs que respon a l’interès palestí de presentar la “unitat de govern” entre Ramallah i Gaza. “.

 3. L’agència israeliana diu: “l’estratègia palestina és, en el seu objectiu, simple. L’esforç polític s’enfoca a negar la legitimitat dels assentaments i qualsevol control israelià (civil o de seguretat) en el territori del ’67 per mitjà del reconeixement internacional l’Estat palestí en tot el territori de Judea i Samaria i la Franja de Gaza.

 4. L’agència israeliana diu: “Aconseguir el reconeixement de l’Estat palestí serà una espècie de materialització dels desafiaments de Yasser Arafat, de Fatah amb la Intifada del Aqsa (setembre, 2000) i forçar a Israel a retirar-se en nom de l’Estat palestí reconegut, sense que els palestins es vegin obligats a pagar, a canvi, amb concessions sobre temes essencials, especialment, Jerusalem i els refugiats. “. (…)

 5. L’agència israeliana diu: “Des del punt de vista del govern d’Israel, l’acord entre Fatah i Hamàs anuncia males notícies tant en el polític com en la declaració d’intencions per part de l’Autoritat Palestina. Abu Mazen no és capaç de presentar-se com alternativa democràtica a Hamas i altres organismes terroristes palestins i prefereix sumar-se a la pressió. Aquesta estratègia li va costar a l’Autoritat Palestina la pèrdua del control sobre la franja de Gaza i ara, si es concreta l’acord, vaig poder permetre el control de Hamàs sobre la Autoritat Palestina a Cisjordània i les institucions de l’OAP. “..

 6. Crec que el teu article està força bo i que ara només cal esperar les eleccions per d’aquí a vuit mesos “(desembre, 2011 o gener, 2012), després de l’Assemblea General a Nova York.” Les eleccions seran la prova real de la disposició d’ambdues parts a arribar a una conciliació veritable. “La posició europea i nord-americana que exhibirà la celebració d’eleccions com a condició anticipada al debat sobre el reconeixement de l’Estat palestí posarà a examen l’estabilitat de la nova aliança entre Fatah i Hamàs.”.
  Esperem a veure que passa en 8 mesos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Uniu-vos a 1.800 seguidors

Estadístiques "Buscant raons"

 • 29.642 hits
Mai 2011
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Enllaços més clicats

 • Cap

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre11 Setembre 2017
Diada 2017

Referèndum

1 d'octubre de 20171 Octubre 2017
Votant el futur
A %d bloguers els agrada això: