I aquest any descobrim que existeixen els carteristes

2

17 Juliol 2011 per yeagov


 
I aquest any descobrim que existeixen els carteristes
 
I un dia ens vam assabentar que havien putes a Barcelona

Quan no hi ha notícies convertim en notícia fets irrellevants. Quan arriba l’estiu l’activitat política baixa i els diaris han d’omplir les pàgines amb articles sigui com sigui. Crec que va ser l’any passat el diari El País “va descobrir” que a les Rambles barcelonines hi ha “senyores que fumen i et parlen de tu”, suposo que després d’un llarg procés d’investigació periodística van arribar a aquesta conclusió però crec que se’l podien haver estalviat perquè fa molts anys que hi ha putes als carrers d’aquella zona, i també existeixen en altres zones de Barcelona. Però arran d’aquell article semblava com si l’única ciutat del Món amb putes fos Barcelona, mica a mica vam anar “descobrint” que també altres ciutats tenien les seves “senyores que fumen i et parlen de tu”.

I ara descobrim els carteristes

Aquests any hem “descobert” per la premsa que a Barcelona hi ha carteristes. Està molt bé advertir-ho als turistes i també als autòctons però no convertim en notícia de l’estiu un fet que ni és nou ni és tampoc el principal problema de la ciutat.

A París, a tots aquells espais molt concorreguts per turistes hi ha cartells en què s’adverteix de la possible presència de carteristes. És normal que s’adverteixi de la seva presència però l’alarma creada a Barcelona amb aquest assumpte em sembla exagerada. Alguns diaris presenten la ciutat de Barcelona quasi com la “capital mundial del carterista”. Una altra epidèmia de la que la nostra ciutat no està exempta però tampoc n’és l’única és la del top manta, venedors il•legals de tota mena d’articles i galindaines, inclosos DVDs pirates. Aquest estiu sembla que són els carteristes i venedors del top manta els que mereixen l’atenció dels polítics i dels mitjans de comunicació. No tinc res a dir que es persegueixin a tots els que cometin actes delictius però em molesta que la premsa en parli com si aquesta mena de delinqüència fos una cosa que només existís a Barcelona i com si fos l’única cosa que succeeix.
Epidèmies delictives en altres contrades

Aquest estiu he passat una part de les meves vacances a Sevilla. Allà no és rar trobar-te a gitanes que et volen “regalar” un branquilló de romaní per immediatament demanar-te diners. Coneixent el tema quan se m’acosten ja els dic que no vull el branquilló, cosa que no els agrada gaire. Normalment quan te l’ofereixen solen mostrar-se molt amables però quan els rebutges et maleeixen per a tota l’eternitat. Un altre personatge d’aquelles contrades és el “gorrilla”, n’hi ha d’autoritzats que vesteixen un uniforme i altres que van per lliure i el seu aspecte fa més aviat por. El “gorrilla” legal et cobra la voluntat, el “gorrilla” sense autorització cobra també la voluntat encara que deixa clar que pel bé del teu cotxe val més que paguis i tot i així no tens cap garantia que quan tornis al cotxe aquest no estigui en el mateix estat que quan el vas deixar allà. Quan arribes a un carrer t’assenyalen on pots aparcar. Aquesta mena de saltejadors de camins no existeixen només a Sevilla, són una epidèmia molt estesa per algunes ciutats de la geografia espanyola, una mica per la tolerància de les autoritats però també per la “tolerància” de la ciutadania d’aquelles contrades que “accepta” aquesta mena de coacció. A Barcelona no tenim “gorrillas”.

La premsa fa un gra massa amb aquest assumpte
Tant les putes com els carteristes i els top manta existeixen a les ciutats. Els carteristes i una varietat de venedors existeixen especialment a les ciutats grans com Barcelona en què hi ha gran nombre de turistes, i especialment en espais on la densitat humana és molt alta, zones turístiques i transports públics és el lloc on els carteristes fan el seu agost apropiant-se de carteres de despistats ciutadans i turistes que no se n’adonen de la pèrdua fins que no és massa tard.
Foto: Trilers i venedors il•legals

Trilers i venedors il•legals
Venedors il•legals a la Plaça Catalunya
 
Y este año descubrimos que existen los carteristas

Y un día nos enteramos de que habían putas en Barcelona
Cuando no hay noticias convertimos en noticia hechos irrelevantes. Cuando llega el verano la actividad política baja y los periódicos deben llenar las páginas con artículos sea como sea. Creo que fue el año pasado el diario El País “descubrió” que en las Ramblas barcelonesas hay “señoras que fuman y te hablan de tu”, supongo que después de un largo proceso de investigación periodística llegaron a esta conclusión pero creo que se podían haber ahorrado porque hace muchos años que hay putas en las calles de esa zona, y también existen en otras zonas de Barcelona. Pero a raíz de aquel artículo parecía como si la única ciudad del Mundo con putas fuera Barcelona, poco a poco fuimos “descubriendo” que también otras ciudades tenían sus “señoras que fuman y te hablan de tu”.
Y ahora descubrimos los carteristas
Estos año hemos “descubierto” por la prensa que en Barcelona hay carteristas. Está muy bien advirtió a los turistas y también a los autóctonos pero no convertimos en noticia del verano un hecho que ni es nuevo ni es tampoco el principal problema de la ciudad.
En París, en todos aquellos espacios muy concurridos por turistas hay carteles en los que se advierte de la posible presencia de carteristas. Es normal que se advierta de su presencia pero la alarma creada en Barcelona con este asunto me parece exagerada. Algunos diarios presentan la ciudad de Barcelona casi como la “capital mundial del carterista”. Otra epidemia de la que nuestra ciudad no está exenta pero tampoco es la única es la del top manta, vendedores ilegales de todo tipo de artículos y ornamentaciones, incluidos DVDs piratas. Este verano parece que son los carteristas y vendedores del top manta los que merecen la atención de los políticos y los medios de comunicación. No tengo nada que decir que se persigan a todos los que cometan actos delictivos pero me molesta que la prensa hable como si este tipo de delincuencia fuera algo que sólo existiera en Barcelona y como si fuera lo único que sucede.
Epidemias delictivas en otros lugares
Este verano he pasado una parte de mis vacaciones en Sevilla. Allí no es raro encontrarte a gitanas que te quieren “regalar” una ramita de romero para inmediatamente pedirte dinero. Conociendo el tema cuando se me acercan ya les digo que no quiero la rama, lo que no les gusta mucho. Normalmente cuando te lo ofrecen suelen mostrarse muy amables pero cuando los rechazas te maldicen para toda la eternidad. Otro personaje de allí es el “gorrilla”, hay autorizados que visten un uniforme y otros que van por libre y su aspecto hace más bien miedo. El “gorrilla” legal te cobra la voluntad, el “gorrilla” sin autorización cobra también la voluntad aunque deja claro que por el bien de tu coche vale más que pagues y aun así no tienes ninguna garantía de que cuando vuelvas al coche éste no esté en el mismo estado que cuando lo dejaste allí. Cuando llegas a una calle te señalan dónde puedes aparcar. Este tipo de salteadores de caminos no existen sólo en Sevilla, son una epidemia muy extendida por algunas ciudades de la geografía española, un poco por la tolerancia de las autoridades pero también por la “tolerancia” de la ciudadanía de aquellas regiones que “acepta “este tipo de coacción. En Barcelona no tenemos “gorrillas”.
La prensa exagera con este asunto
Tanto las putas como los carteristas y los top manta existen en las ciudades. Los carteristas y una variedad de vendedores existen especialmente en las ciudades grandes como Barcelona donde hay gran número de turistas, y especialmente en espacios donde la densidad humana es muy alta, zonas turísticas y transportes públicos es el lugar donde los carteristas hacen su agosto apropiándose de carteras de despistados ciudadanos y turistas que no se dan cuenta de la pérdida hasta que es demasiado tarde.

2 thoughts on “I aquest any descobrim que existeixen els carteristes

 1. Yugurta Domingo ha dit:

  El tema que va descobrir l’any passat el diari El país, és molt cridaner, i entretingut sempre de comentar per molta gent. Potser els va cridar l’atenció que estiguessin al centre de la ciutat a ple dia, generalment aquestes persones surten de nit en alguns barris en particular o contacten amb automobilistes que les recullen al carrer. Encara que avui és molt perillós aquest treball. almenys en el meu país, perquè hi ha individus que colpegen a les dones i les assassinen. És més segur per a elles treballar dins d’una casa i amb gent coneguda.

  Tu dius que aquest estiu “sembla que són els carteristes i venedors del top manta els que mereixen l’atenció dels polítics i els mitjans de comunicació”; m’imagino que els mitjans que han tret el tema són de Catalunya i si és així sembla natural que s’interessin en el tema com si fos el centre de la notícia sense considerar altres llocs i especialment si no hi ha altres delictes notoris als quals referir-se. Em fa l’efecte que el carterisme és important com a delicte perquè hi ha molts turistes a la ciutat de Barcelona.

  Has haver rebut moltes malediccions de les gitanes sevillanes per haver-te negat a rebre les seves branquetes de romaní … a mi em van arrencar un romaní sencer del meu pati quan el veí va arreglar un mur i ni em van demanar disculpes …

  Aquí als que el teu flames gorrillas es diuen aparcats o cuidadors d’automòbils i és semblant com allà, alguns tenen autorització per realitzar aquesta activitat i altres no, i els cobraments o tarifes són de vegades arbitraris.

  Els venedors de carrer també hi ha però han de tenir un permís municipal. Alguns es len amb algun carret al carrer tot l’any, altres en èpoques de Nadal, i altres venen sense permís, posant els seus productes sobre una manta com allà. Quan arriba la policia ells recullen tot en la manta i arrenquen ..

 2. yeagov ha dit:

  Si, el tema de la prostitució als voltants del mercat de la Boqueria són de l’any passat però això no és cosa nova, els carrers que envolten aquest mercat estan plenes de prostitutes. Aquestes imatges corresponen a la matinada, no són diürnes, de dia es porten els clients als seus pisos o pisos que lloguen per a això. El sorprenent no és descobrir que hi ha prostitutes en determinats carrers perquè això ja se sabia, el sorprenent és que aquest diari el descobrís com si fos una novetat que ningú sabés. El nivell del periodisme ha caigut molt, algun dia descobriran i d’informar, que al voltant de la Terra dóna voltes la Lluna.
  Carteristes ha hagut sempre, i és especialment en les zones turístiques i en els transports públics on realitzen el seu treball aprofitant que hi ha grans concentracions de persones.
  El País és un diari amb seu a Madrid tot i que tenen una edició específica per a Barcelona, pel que sembla aquesta notícia l’han publicat en totes les edicions.
  Com ja sé el que volen pel que fa les veig acostar els dic que no m’interessa, cosa que no els agrada gens.
  A Barcelona no tenim gorrillas o aparcament, en les zones d’aparcament hi ha màquines que expenen un tiquet que has de posar a l’interior del cotxe. Hi ha un vigilant que controla que tots els vehicles portin el tiquet i si no el porten els posa una multa.
  Una cosa són els venedors de carrer legals que han de tenir una acreditació de l’ajuntament i una altra molt diferent el top manta, que simplement mostren els productes sobre una manta que recullen quan veuen a la policia, i en aquests dies la policia, tant Guàrdia Urbana com Mossos d’Esquadra estan realitzant batudes contra el top manta.
  La imatge de la gitana la vaig gravar a Sevilla sense que ella s’adonés, si s’hagués adonat crec que hauria pres molt malament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Uniu-vos a 1.800 seguidors

Estadístiques "Buscant raons"

 • 29.584 hits
Juliol 2011
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Enllaços més clicats

 • Cap

Entrades més vistes

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre11 Setembre 2017
Diada 2017

Referèndum

1 d'octubre de 20171 Octubre 2017
Votant el futur
A %d bloguers els agrada això: