Israel confisca dos sarcòfags egipcis – Manuscrit de la comunitat hebrea catalana del segle XIV exposat a Nova York

5

6 Abril 2012 per yeagov


Israel confisca dos sarcòfags egipcis – Manuscrit de la comunitat hebrea catalana del segle XIV exposat a Nova York

Israel confisca dos sarcòfags egipcis – Manuscrit de la comunitat hebrea catalana del segle XIV exposat a Nova York
Israel confisca dos sarcòfags egipcis
Dos sarcòfags egipcis de més de 3000 anys d’antiguitat han estat confiscats per l’Autoritat d’Arqueologia d’Israel en una botiga d’antiguitats del barri musulmà de la Ciutat Vella de Jerusalem. Els sarcòfags van ser localitzats fa sis mesos i en aquest temps fins que han estat requisats definitivament s’han fet proves per confirmar que la seva autenticitat. Shair Bar-Tura, subdirector de la Unitat per a la Prevenció del Robatori d’Antiguitats (UPRA) de l’Autoritat d’Antiguitats d’Israel (AAI), ha declarat: “Sospitem que eren robats perquè aquesta mena d’objectes només poden trobar-se a Egipte, pel que vam contactar amb les autoritats de El Caire, que ens van confirmar que no havien donat permís d’exportació i que havien estat robats […]. La situació legal a Israel és problemàtica, perquè restringeix l’exportació d’antiguitats, però no la seva entrada, pel que era molt fàcil introduir-los per a vendre’ls aquí”. Actualment els objectes que estan a Israel poden aconseguir llicències per treure’ls del país legalment però Bar-Tura anuncia que aquesta situació “canviarà molt aviat, perquè el pròxim 20 d’abril entrarà en vigor una norma que exigeix l’aprovació de la AAI per a l’entrada d’objectes antics”.
Els sarcòfags són de fusta i recoberts amb una capa de guix molt decorada amb figures i jeroglífics egipcis però malauradament els van tallar per la meitat per poder-los passar de contraban: “És una desgràcia que hagi danyat d’aquesta manera perquè són articles molt bells i difícils de trobar”, va dir Bar-Tura. El venedor, segons el subdirector de la UPRA-AAI va pagar uns 30000 dòlars. Un dels sarcòfags és del segle X AC (Edat del Ferro, i l’altra és d’entre el XVI i el XIV AC (Edat del Bronze tardana). Probablement segons l’AAI, van ser extrets il·legalment de tombes del desert occidental egipci, des d’allà van viatjar fins a Dubai (als Emirats Àrabs Units) i des d’allà a Israel passant per algun país europeu. Israel i Egipte estan tramitant la devolució dels dos sarcòfags a Egipte.
Manuscrit de la comunitat hebrea catalana del segle XIV exposat a Nova York
Un manuscrit hebreu del segle XIV que explica l’èxode dels israelites després de la seva sortida d’Egipte s’exposa al Museu Metropolità d’Art de Nova York fins el 30 de setembre. El manuscrit és propietat de la Universitat John Rylands de Manchester. Està il·luminat amb escenes de l’èxode: la crida de Moisès, el pas del Mar Roig o les deu plagues. El seu títol és “Hagadà” i és el llibre que s’empra durant el ritual del sopar del Pesaj (Pasqua Jueva), i commemora l’alliberament del poble d’Israel de la seva esclavitud a Egipte. El manuscrit mostra representacions de les cerimònies de la comunitat jueva a Catalunya durant el segle XIV.
Israel confisca dos sarcófagos egipcios – Manuscrito de la comunidad hebrea catalana del siglo XIV expuesto en Nueva York Israel confisca dos sarcófagos egipcios Dos sarcófagos egipcios de más de 3000 años de antigüedad han sido confiscados por la Autoridad de Arqueología de Israel en una tienda de antigüedades del barrio musulmán de la Ciudad Vieja de Jerusalén. Los sarcófagos fueron localizados hace seis meses y en ese tiempo hasta que han sido requisados definitivamente han hecho pruebas para confirmar que su autenticidad. Shaira Bar-Tura, subdirector de la Unidad para la Prevención del Robo de Antigüedades (UPRA) de la Autoridad de Antigüedades de Israel (AAI), ha declarado: “Sospechamos que eran robados porque este tipo de objetos sólo pueden encontrarse en Egipto, por lo que contactamos con las autoridades de El Cairo, que nos confirmaron que no habían dado permiso de exportación y que habían sido robados […]. La situación legal en Israel es problemática, porque restringe la exportación de antigüedades, pero no su entrada, por lo que era muy fácil introducirlos para venderlos aquí “. Actualmente los objetos que están en Israel pueden conseguir licencias para sacarlos del país legalmente pero Bar-Tura anuncia que esta situación “cambiará muy pronto, porque el próximo 20 de abril entrará en vigor una norma que exige la aprobación de la AAI para la entrada de objetos antiguos “. Los sarcófagos son de madera y recubiertos con una capa de yeso muy decorada con figuras y jeroglíficos egipcios pero desgraciadamente los cortaron por la mitad para poder pasar de contrabando: “Es una desgracia que haya dañado de esta manera porque son artículos muy bellos y difíciles de encontrar “, dijo Bar-Tura. El vendedor, según el subdirector de la UPRA-AAI pagó unos 30.000 dólares. Uno de los sarcófagos es del siglo X AC (Edad del Hierro, y la otra es de entre el XVI y el XIV AC (Edad del Bronce tardía). Probablemente según la AAI, fueron extraídos ilegalmente de tumbas del desierto occidental egipcio, desde allí viajaron hasta Dubai (los Emiratos Árabes Unidos) y desde allí a Israel pasando por algún país europeo. Israel y Egipto están tramitando la devolución de los dos sarcófagos en Egipto. Manuscrito de la comunidad hebrea catalana del siglo XIV expuesto en Nueva York Un manuscrito hebreo del siglo XIV que cuenta el éxodo de los israelitas después de su salida de Egipto expone en el Museo Metropolitano de Arte de Nueva York hasta el 30 de septiembre. El manuscrito es propiedad de la Universidad John Rylands de Manchester. Está iluminado con escenas del éxodo: la llamada de Moisés, el paso del Mar Rojo o las diez plagas. Su título es “Hagadá” y es el libro que se emplea durante el ritual de la cena del Pesaj (Pascua Judía), y conmemora la liberación del pueblo de Israel de su esclavitud en Egipto. El manuscrito muestra representaciones de las ceremonias de la comunidad judía en Cataluña durante el siglo XIV.

5 thoughts on “Israel confisca dos sarcòfags egipcis – Manuscrit de la comunitat hebrea catalana del segle XIV exposat a Nova York

 1. Interesantes noticias culturales..aunque encuentro que es un desastre que dos sarcófagos egipcios de más de 3000 años hayan sido dañados para poder pasarlos de contrabando.. Entiendo que los objetos antiguos de la cultura egipcia son muy apreciados por los coleccionistas. Me parece bien que Israel controle el ingreso a su territorio de antigüedades,ya que da facilidades de licencias para sacarlos de allí a Europa u otros lugares.

  Y la exposición en Nueva York de un Manuscrito de la comunidad hebrea catalana del siglo XIV creo que atraerá a mucha gente especializada o aficionada a esos temas.

 2. yeagov ha dit:

  Siempre es una mala noticia que piezas arqueológicas sean dañadas de esa manera. Desgraciadamente en países en los que se producen vacíos de poder el patrimonio artístico e histórico suele sufrir la acción de depredadores que solo ven en estas piezas su valor económico y no se preocupan de su conservación.

  Por lo que he leído tienen la intención de ir abriendo el libro por la página que haga referencia a la festividad que esos días se celebre. Los expertos seguramente pueden consultar copias en formato digital para conocer mejor los rituales de esa época. Estos libros suelen ser muy frágiles.

 3. De acuerdo contigo y me parece interesante que vayan abriendo las páginas del Manuscrito de acuerdo con las fechas de las festividades que se celebren, entiendo te refieres a la comunidad judía en Cataluña durante el siglo XIV, aunque no se que festividades celebraban ellos. en ese siglo.

 4. Tomàs ha dit:

  El mercat negre d’obres d’art, és un negoci d’una gran magnitud i d’abast mundial. Es ven igual un fòssil, que una moneda antiga, que una obra d’art.

  Pel que fa a la presència jueva a Catalunya, pensa que encara no és poru coneguda. El barri jueu a Barcelona, per exemple, està poc explicat i poc recuperat.

 5. yeagov ha dit:

  És cert, i i succeeix especialment en aquells països en que hi ha problemes interns. L’Irak va veure com molt del seu patrimoni històric desapareixia arran de la caiguda del règim de Saddam. Egipte, malgrat que era un país que tenia un control molt gran sobre les seves antiguitats ha patit l’espoli cultural des de fa molts segles.
  La comunitat jueva barcelonina va arribar a representar el 15% de tota la població de la ciutat, fins que el segle XIV van haver de marxar. Malgrat tot, si que està molt millor explicat del que estava. He visitat el Call de Barcelona i encara es troben molts vestigis, com la petita sinagoga del carrer Marlet, allà també hi ha una petita làpida, en realitat la que ara veiem allà és una còpia perquè l’original està al Museu de la Ciutat. No és tan conegut per la majoria dels barcelonins que l’església de Sant Jaume va ser la sinagoga major de Barcelona fins el segle XIV.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Uneix altres 1.800 subscriptors

Estadístiques "Buscant raons"

 • 29.732 hits
Abril 2012
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Enllaços més clicats

 • Cap

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre11 Setembre 2017
Diada 2017

Referèndum

1 d'octubre de 20171 Octubre 2017
Votant el futur
A %d bloguers els agrada això: