Les places de Barcelona

4

5 Mai 2012 per yeagov


Les places de Barcelona

Les places de Barcelona
Hi ha dues places a Barcelona que han estat sempre polèmiques: la Plaça de les Glòries i la Plaça Lesseps. Qualsevol reforma urbanística sempre està exposada a les crítiques, especialment per part dels veïns, però aquestes dues places no aconsegueixen deixar content ningú.
Avui no parlaré de la plaça Lesseps però si de la plaça de les Glòries i de la plaça actualment coneguda amb el nom de plaça Joan Carles I.
La plaça de les Glòries
S’ha desmantellat el tambor de la plaça de les Glòries, ara queda pendent la resta de l’estructura, encara en ús. No hi ha un pla clar ni consensuat del Ple de l’Ajuntament. Els partits de l’oposició no volen avalar el nou projecte per a la plaça de les Glòries, uns 140.000 metres quadrats que inclouen el soterrament de la Gran Via, és a dir, el trànsit que ara circula per l’estructura elevada circularia per un túnel soterrani que passaria per sota de la plaça. Un altre idea era construir en aquell espai un edifici per instal·lar-hi el Parlament, actualment a l’edifici que havia estat el polvorí de la fortalesa de la Ciutadella. Crec que el Parlament ha d’estar a l’edifici que ara ocupa, encara que entenc que un Parlament del segle XXI té unes necessitats d’espai que l’actual edifici no permet, però continuo pensant que el Parlament ha de romandre on està i que si el Parlament té necessitats per encabir-hi serveis auxiliars si que podria buscar-se un altre edifici. L’arquitecte Daniel Mòdol que dirigia el projecte durant el mandat d’Hereu va ser contractat per l’alcalde Trias, però ha decidit presentar la seva dimissió. Deu estar fart que cada dia li facin canvis.
Plaça del Cinc d’Oros
El ple del districte de Gràcia ha demanat a la comissió del nomenclàtor de Barcelona que canviï el nom actual de la plaça Joan Carles I per l’antic de plaça Cinc d’Oros. Aquesta iniciativa va ser aprovada pels vots del PSC i ICV, CiU i ERC van abstenir-se. En aquesta plaça situada a la cruïlla de l’Avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia existeix un monument originalment erigit en honor a Francesc Pi i Margall, president de la Primera República i per això el líder del grup municipal d’ICV a l’Ajuntament de Barcelona creu que “és un contrasentit que ara es digui com el monarca”. El monument inaugurat el 12 d’abril de 1936 presenta un obelisc al capdamunt del qual hi havia originalment una escultura d’una dona nua que era una al·legoria de la República, aquesta escultura obra de Josep Viladomat està actualment a la plaça Llucmajor. Al peu del monument hi havia un medalló amb l’efígie de Pi i Margall. L’escultura va ser desmuntada i el medalló va ser retirat quan van entrar a la ciutat els feixistes. Del monument van ser retirats no fa tants anys tota la simbologia feixista amb que la dictadura l’havia bastit.
Las plazas de Barcelona
 Hay dos plazas en Barcelona que han sido siempre polémicas: la Plaza de las Glòries y la Plaza Lesseps. Cualquier reforma urbanística siempre está expuesta a las críticas, especialmente por parte de los vecinos, pero estas dos plazas no consiguen dejar contento a nadie. Hoy no hablaré de la plaza Lesseps pero si de la plaza de las Glòries y de la plaza actualmente conocida con el nombre de plaza Juan Carlos I.
La plaza de las Glòries
Se ha desmantelado el tambor de la plaza de las Glòries, ahora queda pendiente el resto de la estructura, aún en uso. No hay un plan claro ni consensuado del Pleno del Ayuntamiento. Los partidos de la oposición no quieren avalar el nuevo proyecto para la plaza de las Glòries, unos 140.000 metros cuadrados que incluyen el soterramiento de la Gran Vía, es decir, el tráfico que ahora circula por la estructura elevada circularía por un túnel subterráneo que pasaría por debajo de la plaza. Otro idea era construir en ese espacio un edificio para instalar en él el Parlamento, actualmente en el edificio que había sido el polvorín de la fortaleza de la Ciutadella. Creo que el Parlamento debe estar en el edificio que ahora ocupa, aunque entiendo que un Parlamento del siglo XXI tiene unas necesidades de espacio que el actual edificio no permite, pero sigo pensando que el Parlamento debe permanecer donde está y que si el Parlamento tiene necesidades para acomodar servicios auxiliares si que podría buscarse otro edificio.El arquitecto Daniel Mòdol que dirigía el proyecto durante el mandato de Hereu fue contratado por el alcalde Trias, pero ha decidido presentar su dimisión. Debe de estar harto de que cada día le hagan cambios.
Plaza del Cinco de Oros
El pleno del distrito de Gràcia ha pedido a la comisión del nomenclátor de Barcelona que cambie el nombre actual de la plaza Juan Carlos I por el antiguo de plaza Cinco de Oros. Esta iniciativa fue aprobada por los votos del PSC e ICV, CiU y ERC se abstuvieron. En esta plaza situada en el cruce de la Avenida Diagonal y el Paseo de Gracia existe un monumento originalmente erigido en honor a Francesc Pi i Margall, presidente de la Primera República y por eso el líder del grupo municipal de ICV en el Ayuntamiento de Barcelona cree que “es un contrasentido que ahora se llame como el monarca”. El monumento inaugurado el 12 de abril de 1936 presenta un obelisco en cuya cima había originalmente una escultura de una mujer desnuda que era una alegoría de la República, esta escultura obra de Josep Viladomat está actualmente en la plaza Llucmajor. Al pie del monumento había un medallón con la efigie de Pi y Margall. La escultura fue desmontada y el medallón fue retirado cuando entraron en la ciudad los fascistas. Del monumento fueron retirados no hace tantos años toda la simbología fascista con que la dictadura la había construido.

4 thoughts on “Les places de Barcelona

 1. Tomàs ha dit:

  Com bé dius, són places, totes elles, ben desgraciades. No hi ha manera que encertin en la seva remodelació. La plaça Lesseps ara està millor que abans, però de fet no és una plaça. De la de Les Glòries no cal dir gaire cosa. Per arribar al centre de la plaça has de ser una mena d’explorador i un cop en allà, no hi ha caliu, sinó inseguretat.

  Males decisions fins ara per aquestes places.

 2. ccris1 ha dit:

  Completament d’acord en que la Plaça Lesseps no es actualment una plaça, encara que els veïns que no volem una Plaça de Catalunya, tenim l’esperança de recuperar-la, al menys en part. En desacord amb que ara està millor que abans, els que la vivim sabem que es molt, molt, molt pitjor…ferralla pura.

 3. yeagov ha dit:

  Aquestes són les dues places amb més mala sort de tota la ciutat, sembla que hi hagi una incapacitat per fer alguna cosa que no sigui un despropòsit.

 4. yeagov ha dit:

  Des de que recordo la plaça Lesseps ha estat un desastre. És una plaça bastant gran però tot és ciment, l’Ajuntament ha desaprofitat l’oportunitat de fer d’aquesta plaça un lloc agradable per les persones, especialment pels veïns.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Uneix altres 1.800 subscriptors

Estadístiques "Buscant raons"

 • 29.847 hits
Mai 2012
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Enllaços més clicats

 • Cap

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre11 Setembre 2017
Diada 2017

Referèndum

1 d'octubre de 20171 Octubre 2017
Votant el futur
A %d bloguers els agrada això: