75è aniversari dels bombardejos feixistes
3026 Març 2013 per yeagov
75è aniversari dels bombardejos feixistes
El 30 de gener de 1938 Barcelona l’aviació legionària italiana va bombardejar Barcelona causant 210 morts, 125 ferits i la destrucció total o parcial de 87 edificis. Encara ara s’hi poden veure les cicatrius d’aquell bombardeig a la plaça sant Felip Neri, on van morir 42 persones, la majoria nens. A la façana podem llegir una placa commemorant aquest fet: “En memòria de les víctimes del bombardeig de Sant Felip Neri. Aquí varen morir 42 persones – la majoria infants – per l’acció de l’aviació franquista el 30 de gener de 1938.”
Vídeo: PLAÇA SANT FELIP NERI
Aquests dies s’ha commemorat els bombardejos que va patir Barcelona els dies 16, 17 i 18 de març de 1938 realitzat per l’aviació legionària italiana i l’aviació alemanya. Aquest és el primer bombardeig de saturació de la història.
El bombardeig de saturació consisteix en el llançament d’un gran nombre de bombes de caiguda lliure, incloent bombes incendiàries, sobre una zona molt delimitada.
Aquest bombardeig va provocar entre 880 i 1300 morts, 1500 i 2000 ferits, 48 edificis destruïts i 78 greument danyats. Només superat pel bombardeig de Guernica, aquest va ser el bombardeig que més víctimes va causar de tota la Guerra Civil.
El passat 17 de març va celebrar-se un acte d’homenatge en el lloc on va caure una bomba llançada per l’aviació italiana a la Gran Via de les Corts Catalanes. A l’acte d’homenatge va assistir-hi el cònsol italià, Daniele Perico, que va demanar disculpes pel bombardeig que va realitzar l’aviació italiana, i va declarar que “la història d’Europa dels darrers 50 anys i el naixement i evolució de la UE demostren que és possible la reconciliació i la construcció d’una societat basada en els valors de la llibertat, la igualtat i la democràcia”.
Cap representant de l’Estat espanyol va assistir a l’acte.
El canceller alemany Köhl i el president francès Miterrand van demanar disculpes per l’afussellament del president Lluís Companys, detingut per la Gestapo alemanya, en territori sota el govern col·laboracionista de Vichy i entregat al règim franquista espanyol que el va assassinar. Mentre que els governs francès i alemany actuals no tenen relació amb els règims precedents, cal recordar que l’actual Estat espanyol no només no va trencar amb el règim franquista sinó que l’actual govern espanyol és hereu ideològic del franquisme, els fundadors del PP van ser membres del règim.
Algú s’hauria de preguntar perquè els governs de dos països – Itàlia i Alemanya – les aviacions dels quals van bombardejar Catalunya han demanat disculpes, i el govern central espanyol, el règim governant en aquell moment, amb molts lligams amb l’actual govern espanyol va donar l’ordre de bombardejar, encara no ha demanat disculpes a Catalunya, ni pels bombardejos ni per l’assassinat del president Companys.
A Gavà han obert un dels refugis antiaeris que ha estat museïtzat. Serà visitable el diumenge 31 de març de 2013 i cada primer diumenge de mes.
Vídeo: REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA SALVADOR LLUCH DE GAVÀ
Ahir dissabte va obrir-se al públic el refugi antiaeri de la Rambla de Salvador Lluch, de Gavà. Aquest és un dels cinc refugis antiaeris de Gavà que hi va haver durant la Guerra Civil. Va ser construït pels treballadors de la fàbrica de sanitaris Roca.
75 aniversario de los bombardeos fascistas
El 30 de enero de 1938 Barcelona la aviación legionaria italiana bombardeó Barcelona causando 210 muertos, 125 heridos y la destrucción total o parcial de 87 edificios. Aún ahora se pueden ver las cicatrices de aquel bombardeo en la plaza San Felipe Neri, donde murieron 42 personas, la mayoría niños. En la fachada podemos leer una placa conmemorando este hecho: “En memoria de las víctimas del bombardeo de San Felipe Neri. Aquí murieron 42 personas – la mayoría niños – por la acción de la aviación franquista el 30 de enero de 1938. ”
Vídeo: PLAÇA SANT FELIP NERI
Estos días se ha conmemorado los bombardeos que sufrió Barcelona los días 16, 17 y 18 de marzo de 1938 realizado por la aviación legionaria italiana y la aviación alemana. Este es el primer bombardeo de saturación de la historia.
El bombardeo de saturación consiste en el lanzamiento de un gran número de bombas de caída libre, incluyendo bombas incendiarias, sobre una zona muy delimitada.
Este bombardeo provocó entre 880 y 1300 muertos, 1500 y 2000 heridos, 48 edificios destruidos y 78 gravemente dañados. Sólo superado por el bombardeo de Guernica, este fue el bombardeo que más víctimas causó de toda la Guerra Civil.
El pasado 17 de marzo se celebró un acto de homenaje en el lugar donde cayó una bomba lanzada por la aviación italiana en la Gran Vía de las Cortes Catalanas. En el acto de homenaje asistió el cónsul italiano, Daniele Perico, que pidió disculpas por el bombardeo que realizó la aviación italiana, y declaró que “la historia de Europa de los últimos 50 años y el nacimiento y evolución de la UE demuestran que es posible la reconciliación y la construcción de una sociedad basada en los valores de la libertad, la igualdad y la democracia “.
Ningún representante del Estado español asistió al acto.
El canciller alemán Kohl y el presidente francés Miterrand pidieron disculpas por el fusilamiento del presidente Lluís Companys, detenido por la Gestapo alemana, en territorio bajo el gobierno colaboracionista de Vichy y entregado al régimen franquista español que lo asesinó. Mientras que los gobiernos francés y alemán actuales no tienen relación con los regímenes precedentes, cabe recordar que el actual Estado español no sólo no rompió con el régimen franquista sino que el actual gobierno español es heredero ideológico del franquismo, los fundadores del PP fueron miembros del régimen.
Alguien debería preguntarse porque los gobiernos de ambos países – Italia y Alemania – las aviaciones los cuales bombardearon Catalunya han pedido disculpas, y el gobierno central español, el régimen gobernante en ese momento, con muchos lazos con el actual gobierno español dio la orden de bombardear, aún no ha pedido disculpas a Catalunya, ni por los bombardeos ni por el asesinato del presidente Companys.
En Gavà han abierto uno de los refugios antiaéreos que ha sido musealizado. Será visitable el domingo 31 de marzo de 2013 y cada primer domingo de mes.
Vídeo: REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA SALVADOR LLUCH DE GAVÀ
Ayer sábado se abrió al público el refugio antiaéreo de la Rambla de Salvador Lluch, de Gavà. Este es uno de los cinco refugios antiaéreos de Gavà que hubo durante la Guerra Civil. Fue construido por los trabajadores de la fábrica de sanitarios Roca.
Comparteix aquest article
Relacionats
Category: Barcelona, Catalunya, Espanya, Història, Notícies i política, Noticias y política, Opinió | Etiquetes: 1938, barcelona, bombardejos, espanya, feixisme, gavà, guerra civil, refugi antiaeri
Hola Jaume, estoy en algunos días de descanso aprovechando la semana santa, creo que 10 o 15 días, aunque igual entraré de vez en cuando a Internet. Leeré lo que publiques aunque no te deje comentario, salvo un like o un voto. De todos modos quiero decirte que el artículo que has publicado está muy interesante. Algo había leido antes en tus publicaciones anteriores sobre los muertos en la PLAÇA SANT FELIP NERI y también vi el video..ya conocía el hecho.. espero tengas también un buen descanso de semana santa.,.
¡¡Patricia, disfruta del descanso!! 🙂
La no assistència a l’acte em deixa ben clar que si poguessin, ho tornarien a fer. Ells demanar disculpes? No al·lucinem mandonguilles! No ho faran mai! Espanya NO ha evolucionat ni evolucionarà mai. És una bona iniciativa la de Gavà. S’ha de saber i recordar l’horror que es va viure.
María, gracias… ! 🙂
Patricia:
Si, es cierto, anteriormente ya había escrito algo sobre la matanza que causó la aviación fascista en esta plaza, una plaza que causa un extraño efecto en todas las personas. Que pases unas buenas fiestas esta Semana Santa.
Maria:
Suposo que la senyora Llanos de Luna prefereix no anar a actes públics perquè sap que la xiularan. De moment l’Ajuntament de Girona l’ha declarat persona non grata, i em sembla patètic que els “Ciudadanos” i un altre grup li organitzin un acte de suport el mateix dia.
Ho entenc bé? Han organitzat un acte de suport a la Llunàtica? Psiquiatres,necessitem psiquiatres!!! Tot Catalunya l’hauria de declarar persona non grata. Jo al·lucino!!!
Patricia: ¡De nada! … a disfrutar y descansar. 🙂
Gracias Jaume, igualmente tú..
Si, sembla que la virreina imperial no se sent gaire estimada, pobreta, si és que els indígenes som molt dolents…
Perdona???? No som dolents!!! És ells que està llampada!!!
Des del seu punt de vista nosaltres som dolents per no deixar que ens assimilin.
Des del meu en són ells que ens volen imposar coses lletges!!! Viu i deixa viure… en català, si us plau! … i sense toros … 0% IVA cultura…
Aquests dies s’ha recuperat una part de la nostra memòria, no és que fos un secret, però sempre se n’havia parlat poc. Hi ha hagut interès en que no se’n parlés. La història d’aquests bombardejos és esgarrifosa i vergonyosa. No hi ha quasi antecedents de bombardejos similars contra població civil.
Que collons feia Itàlia bombardejant Barcelona? Què hi havia hagut alguna declaració prèvia de guerra? És que els havíem atacat?
Espero que els judicis empresos donin llum i publicitat al tema.
Sí, seria bo que se sabessin tots els greuges que ha patit Catalunya.
Pels nostres pares que van viure la guerra aquest període i el posterior van ser dramàtics, i tot i que alguns no en volguessin parlar sempre acaben transmetent-nos alguns dels seus records viscuts.
Uns quants detalls:
Franco va declarar la ciutat de Barcelona objectiu militar, amb totes les implicacions que això tenia, i de fet, els atacs aeris van ser realitzats principalment per avions italians, la participació alemanya va ser menor, i l’aviació espanyola també va tenir un paper secundari. Els avions italians tenien la seva base a les Balears. Però també l’Armada espanyola va atacar el territori català, em sembla que va ser el Canarias que va fotre una canonada que va impactar al capdamunt del Passeig de Gràcia.
Oficialment les forces alemanyes i italianes que van participar estaven formades per voluntaris, cosa que no es creuen ni ells, i els objectius els decidia Franco.
Hem d’intentar, encara que faci mal, que MAI s’oblidi què va passar i tot el que va patir Catalunya.
En això s’ha de reconèixer que francesos i anglesos tenen menys manies. Per exemple, els francesos enterraven al Panteó els seus personatges il·lustres, sense importar quines eren les seves idees, i pots trobar al mateix lloc gent que si haguessin coincidit en el temps i en el lloc probablement s’haurien trencat la cara. Però fins i tot el gran monument de París, l’Arc de Triomf, rememora tant les batalles guanyades com les perdudes.
Els anglesos no tenen cap problema a fer autocrítica i fer bromes sobre les seves pífies.
Doncs jo tinc moltes manies i, malgrat que dubto que hi hagi cap familiar meu, vaig trobar horrorosa la història del Valle de los Caídos. Hi ha un familiar meu i el trec amb les mans i, si convé, em carrego al malparit que m’ho impedeixi.
La gran tragèdia del Regne d’Espanya és que no entenen perquè hi ha gent que no vol viure sota la bota de la corona espanyola, i això que 23 països del Món van anar separant-se del poder espanyol. El més trist és que van passar-se tant de temps saquejant a tort i a dret que quan ja no hi havia res que robar per omplir la tomba del dictador van decidir robar morts per tal que el dictador marxés cap a l’altre món acompanyat. Franco o va inventar res en això de fer-se enterrar amb altre gent.
Ho vaig trobar horrorós i sense demanar permís!!!
Però el més greu és que un cop acabada la dictadura cap govern espanyol hagi tingut el més mínim interès a rescabalar les víctimes.
Pel que vaig veure en un programa que van fer a la televisió, Adolfo Suárez va permetre la tornada als de Navarra (potser m’equivoco). Potser perquè TOTS són feixistes declarats o disfressats?
Suposo que alguna vegada has sentit parlar dels requetès. Requetè era el nom que rebien els carlins navarresos durant la primera guerra carlina (1833), encara que per extensió el van rebre tots els carlins, però molt especialment, ja durant la Guerra Civil van ser nomenats així els carlins navarresos. Com que els carlins navarresos van posar-se del costat dels feixistes Franco va respectar els furs navarresos. I podria ser que el primer govern post dictadura retornés els navarresos caiguts. També sospito que els franquistes no enterressin cap persona de territoris “lleials”, no debades el franquisme va robar aquests cosos amb un clar propòsit d’estendre la repressió fins i tot contra els morts del bàndol republicà i les seves famílies.
Moltes gràcies per l’explicació. Trobo horrorós i escandalós el que varen fer. En alguns casos constava que sí que hi havia hagut permís familiar i era mentida. No respectar els morts ho trobo penós. Per si de cas vull que m’incinerin, sempre ho he volgut i ara amb més motius.
Tot i que aquells actes fossin menyspreables es podia entendre en aquell moment, però en arribar la democràcia l’Estat hauria d’haver demanat disculpes a les víctimes, però, i això és el més lamentable, no s’ha fet res per part de l’Estat.
Ho sento, jo NO ho puc entendre! Només la família pot decidir moure’ls!
L’Estat té por del fantasma de Franco, els persegueix? No ho entenc!
No és que l’Estat tingui por de Franco, és que a l’Estat espanyol continuen governant els franquistes.
I tots els que han governat eren franquistes?
Tots no, però el franquisme va marcar moltes generacions, i cal recordar que tots els que governen o han governat, inclosos els del PSOE, han crescut formant-se durant el franquisme, D’altra banda, l’Estat no és només el govern i les dues cambres, també són Estat els Tribunals, i aquests tenen molt de pes.
La Transició és la gran enganyifa de la història d’Espanya, és fals que la Transició suposés el pas d’una dictadura a una democràcia, la Transició espanyola va suposar que totes les estructures franquistes van mantenir-se en el pas a la democràcia, i molts exmembres del règim van continuar remenant les cireres.
S’hauria d’haver trencat amb la dictadura inhabilitant per l’exercici de càrrecs públics a tots aquells que haguessin format part del règim anterior, i netejar les estructures de l’Estat de franquistes.
Suposo que hi va haver massa por a enfrontar-se amb aquesta gentussa i ho pagaran molt car!!