ATLES / ATLAS

15

20 Juny 2013 per yeagov


Atles

IMG_20130617_214409Tinc dos atles a casa, un és dels anys 60, l’altre el vaig comprar els anys 90, aquests dos atles actualment només són útils com a curiositat històrica perquè les fronteres han canviat totalment. Des de que jo vaig néixer han desaparegut del mapa la URSS, Txecoslovàquia i Iugoslàvia, i Espanya va perdre el Sàhara, bé, van sortir per cames. Algú em recordava fa un parell de dies que el Sàhara està ocupat pel Marroc, ben cert, però també és cert que el Sàhara, que era una província espanyola, tenia aquest estatus oficial, va independitzar-se de l’Estat espanyol, una altra cosa és que Marroc va aprofitar la situació política interna espanyola per posar-hi les seves urpes. El tema del Sàhara és un exemple de procés d’independència inconclús degut a que totes les parts implicades van fer allò que els pertocava amb el cul.

Des de l’any 1963, la data que va ser imprès aquest atles, les fronteres han canviat molt. Només a Europa han desaparegut, com abans he dit, la URSS, Txecoslovàquia i Iugoslàvia. De la desintegració de l’antiga Iugoslàvia va resultar la creació de set nous Estats a Europa (Bòsnia y Hercegovina, Croàcia, Eslovènia, República de Macedònia, Montenegro, Sèrbia i Kosovo). De la desintegració de la URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques): Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Estònia, Geòrgia, Kazakhstan, Kirguizistan, Letònia, Lituània, Moldàvia, Rússia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraïna, Uzbekistan, Alt Karabagh, Abkhàzia, Ossètia del Sud i  Transnístria. Alguns d’aquests nous Estats no són part d’Europa sinó d’Àsia o estan entre ambdós continents, però formaven part de la URSS que tot i tenir la major part del seu territori a l’Àsia era considerat un Estat europeu. Però això és irrellevant.

De Txecoslovàquia van sorgir la República Txeca i Eslovàquia.

El que és rellevant és que tots aquests nous Estats sorgits de la desintegració d’uns altres Estats han nascut en un període de temps que va des de finals dels anys 80 i principis dels 90. A tot això cal afegir la reunificació d’Alemanya. Qui hagués dit l’any 1985 que la URSS, Iugoslàvia i Txecoslovàquia s’acabarien desintegrant en el termini dels cinc anys següents l’haurien tractat de ximple, si hagués dit que Alemanya tornaria a unir-se en un únic Estat, l’haurien tancat, però hauria tingut raó.

Un atles és una fotografia del passat, quan l’adquirim és molt probable que poc després hagi quedat obsolet pels canvis. L’Estat espanyol s’empara en la Constitució espanyola per negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya, malgrat que l’Estat espanyol va signar aquest tractat l’any 1977, és a dir, que l’Estat va signar la Declaració Universal dels Drets dels Pobles un any abans d’aprovar la mateixa Constitució (1978) en què els espanyolistes s’emparen per negar que els catalans tinguem dret a independitzar-nos.

Atlas

IMG_20130617_214409Tengo dos atlas en casa, uno es de los años 60, el otro lo compré en los años 90, estos dos atlas actualmente sólo son útiles como curiosidad histórica porque las fronteras han cambiado totalmente. Desde que nací han desaparecido del mapa la URSS, Checoslovaquia y Yugoslavia, y España perdió el Sahara, bueno, salieron por piernas. Alguien me recordaba hace un par de días que el Sahara está ocupado por Marruecos, es cierto, pero también es cierto que el Sahara, que era una provincia española, tenía este estatus oficial, independizarse de España, otra cosa es que Marruecos aprovechó la situación política interna española para poner sus garras allí. El tema del Sahara es un ejemplo de proceso de independencia inconcluso debido a que todas las partes implicadas hicieron lo que les correspondía con el culo.

Desde el año 1963, la fecha en que fue impreso este atlas, las fronteras han cambiado mucho. Sólo en Europa han desaparecido, como antes he dicho, la URSS, Checoslovaquia y Yugoslavia. La desintegración de la antigua Yugoslavia resultó la creación de siete nuevos Estados en Europa (Bosnia y Herzegovina, Croacia, Eslovenia, Macedonia, Montenegro, Serbia y Kosovo). La desintegración de la URSS (Unión de Repúblicas Socialistas Soviéticas): Armenia, Azerbaiyán, Bielorrusia, Estonia, Georgia, Kazajstán, Kirguistán, Letonia, Lituania, Moldavia, Rusia, Tayikistán, Turkmenistán, Ucrania, Uzbekistán, Alto Karabaj, Abjasia, Osetia del Sur y Transnistria. Algunos de estos nuevos Estados no son parte de Europa sino de Asia o están entre ambos continentes, pero formaban parte de la URSS que a pesar de tener la mayor parte de su territorio en Asia era considerado un Estado europeo. Pero esto es irrelevante.

De Checoslovaquia surgieron la República Checa y Eslovaquia.

Lo que es relevante es que todos estos nuevos Estados surgidos de la desintegración de otros Estados han nacido en un período de tiempo que va desde finales de los años 80 y principios de los 90. A todo esto hay que añadir la reunificación de Alemania. Quién hubiera dicho en 1985 que la URSS, Yugoslavia y Checoslovaquia acabarían desintegrando en el plazo de los cinco años siguientes lo habrían tratado de tonto, si hubiera dicho que Alemania volvería a unirse en un único Estado, lo habrían cerrado, pero habría tenido razón.

Un atlas es una fotografía del pasado, cuando la adquirimos es muy probable que poco después haya quedado obsoleto por los cambios. El Estado español se ampara en la Constitución española para negar el derecho a la autodeterminación de Catalunya, a pesar de que el Estado español firmó este tratado en 1977, es decir, que el Estado firmó la Declaración Universal los Derechos de los Pueblos un año antes de aprobar la misma Constitución (1978) en que los españolistas se amparan para negar que los catalanes tengamos derecho a independizarnos.

Anuncis

15 thoughts on “ATLES / ATLAS

 1. Son interesantes los Atlas y los mapas carreteros también donde podemos darnos cuenta como cambia todo, de pronto desaparece un territorio, o una calle, o un camino.

 2. yeagov ha dit:

  Antes llevaba mapas de carretera en el coche pero los navegadores son más útiles.
  Comprar un atlas es tirar el dinero, quedan desfasados al poco tiempo. La realidad, sin embargo, es terca, y esa realidad que podemos ver en los atlas a lo largo de los años es que el mundo cambia continuamente, y que Estados aparentemente sólidos pueden desaparecer súbitamente.
  Quien tenga coche es mejor que se compre un navegador GPS, los mapas de carretera de papel son algo del pasado.

 3. Maria Boix ha dit:

  Doncs que Espanya assumeixi el que va signar i calli d’una vegada!!

  Sí, els atles canvien massa ràpid, no val la pena tenir-ne, és llençar els diners.

 4. Tomàs ha dit:

  Certament Europa i EurÀsia han canviat molt en els darrers 50 anys. El cas d’Espanya i Catalunya no sé com acabarà, però per molt digna que es posi Espanya amb la Constitució, si la força d’un poble tossut demana de manera pacífica, constant i intel·ligent el poder-se autodeterminar crec que no tenen una bona peça al teler com s’acostuma a dir, per molt que cridin i amenacin.

 5. Maria Boix ha dit:

  Tomàs: Ahir vaig llegir aquesta notícia:

  Espanya ja sap que s’haurà d’empassar “el gripau” del referèndum ! http://www.directe.cat/noticia/304968/espanya-ja-sap-que-shaura-dempassar-el-gripau-del-referendum

  Dilluns vaig al·lucinar quan al TN migdia vaig sentir en Rajoy dient que el Corredor del Mediterrani era prioritari, crec i desitjo que ben aviat autoritzarà el referèndum o els d’aquí proclamaran la DUI.

 6. yeagov ha dit:

  El corredor del Mediterráneo via Madrid?. No em sorprèn gens ni mica que Rajoy suspengués geografia, va confondre l’estany del Parc del Retiro amb el Mediterrani.

 7. mariaboix ha dit:

  Hahahhahahaha Crec que hi ha diferència… Tant no vaig escoltar, estava treballant. El vol fer via Madrid?

 8. Tomàs ha dit:

  Hola Maria, ja he llegit la notícia que has deixat. És molt interessant.

  Justament ahir vaig llegir que Europa estava pressionant Espanya per a que reconegui Kosova i es deixi de tonteries perquè Europa ha de seguir caminant més enllà dels personalismes i les tonteries.

  Ja veurem, anem pas a pas, però sense aturar-nos.

 9. mariaboix ha dit:

  Espero i desitjo que ben aviat Espanya entri en raons… Sóc il·lusa? Segurament SÍ!!

 10. yeagov ha dit:

  Tot i que França diu que ara per ara no construirà el tram que li pertoca fins a la frontera vull recordar que no cal perquè la xarxa ja arriba fins a la frontera, la diferència és que els trens no podran circular a 300 quilòmetres. El problema el continua tenint Espanya especialment amb el corredor del Mediterrani ja que la xarxa en ample internacional encara no comunica València i Barcelona, un tram que hauria de ser prioritari, encara més, actualment la via entre Tarragona i Castelló, ample ibèric i via única, malgrat que és un dels trams més transitats. Es parlava d’afegir un tercer rall però aquest no és el problema, quin disbarat que en un tram amb la densitat només hi hagi via única.

 11. mariaboix ha dit:

  Espanya NO té vista per a res més que per FOTRE els CATALANS!!! Són un desastre!!

 12. yeagov ha dit:

  Ja ho hem parlat altres cops però el tema de les infraestructures viàries (carreteres i ferrocarrils) mai han estat pensades amb una visió econòmica i de rendibilitat sinó amb una visió política i de centralització dels recursos.

 13. mariaboix ha dit:

  MAI han tingut visió econòmica, només egocèntrica!!

 14. yeagov ha dit:

  Sovint tenir uns grans recursos naturals no és garantia de riquesa, i Espanya seria un exemple, en l’època que arribava més plata de les Amèriques Espanya va patir les principals bancarrotes, algunes molt seguides. Fixem-nos que els països amb el PIB més alt són països quasi sense recursos naturals, cas de Suïssa o Luxemburg.Golda Meir amb la ironia que la caracteritzava deia sobre Moisès: “Nos arrastró 40 años por el desierto, para traernos al
  único lugar en todo el Medio Oriente donde no hay petróleo”. Avui Israel té un nivell de vida més alt que els seus veïns que tenen el recurs del petroli.

 15. mariaboix ha dit:

  En aquesta vida, tant els països com les persones hem d’aprendre a sobreviure amb el que tenim i buscar maneres de produir. Espanya només sap fer de sangonera per llençar o malbaratar el que rep.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

Join 1.799 other followers

Estadístiques "Buscant raons"

 • 26,601 hits
Juny 2013
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« maig   jul. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Enllaços més clicats

 • Cap

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre11/09/2017
Diada 2017

Referèndum

1 d'octubre de 20171/10/2017
Votant el futur
%d bloggers like this: