BORN CENTRE CULTURAL (Antic Mercat del Born) (I)

2

18 Setembre 2013 per yeagov


BORN CENTRE CULTURAL (Antic Mercat del Born) (I)

L’antic mercat del Born ha obert les seves portes transformat en un espai museístic de la Barcelona 1714. Podem veure a l’espai central les restes arqueològiques del Barri de la Ribera i fer-nos una lleugera idea de com era la nostra ciutat l’any 1714. A les sales s’hi mostren objectes i se’ns explica de manera detallada el setge i la vida dels barcelonins en aquell període. He fet una primera visita, ara per ara he vist el recinte, on s’hi poden veure les restes arqueològiques. D’aquí a uns dies, amb més temps hi aniré per visitar les exposicions.
Vaig entrar a l’antic Mercat del Born un parell de cops fa uns 30 anys, amb motiu de dues exposicions que s’hi van celebrar, una era una exposició numismàtica i filatèlica, no em pregunteu l’any concret, l’altra era una exposició sobre el transport públic on s’hi exhibien vagons de metro, tramvies, autobusos, etc. Poc després el Mercat del Born va tancar les seves portes i va iniciar un procés de deteriorament, i des de fa molts anys va iniciar-se un procés de rehabilitació de tot l’espai que ha durat molts anys, i que semblava que ningú tingués clar que n’havien de fer.
El Mercat del Born és un edifici modernista de 1876 obra de Joan Fontserè i Mestre. Fins l’any 1920 va ser el mercat del barri de la Ribera, i des de 1920 va ser el mercat majorista de fruita i verdura, tancant el 1971 quan va obrir Mercabarna a la Zona Franca. Durant els anys 80 va ser rehabilitat i usat per exposicions, després va tancar ja que no se sabia quin ús donar-li.
L’any 2002 van iniciar-se les obres per rehabilitar-lo i instal·lar-hi la Biblioteca Provincial de Barcelona, durant les obres van aparèixer les restes arqueològiques de la Barcelona que va ser demolida arran de la derrota de 1714. Després de la derrota de l’11 de setembre de 1714 les autoritats borbòniques van obligar els veïns de la Ribera a enderrocar les seves cases, per així crear un espai sense edificacions al voltant de la Ciutadella, la fortalesa des de la que, conjuntament amb Montjuïc, se sotmetria a un setge permanent la ciutat de Barcelona.
La ciutat recupera un espai museístic on podrem veure com era la nostra ciutat el 1714 i veurem objectes relacionats amb la Barcelona d’aquell període de la nostra història que continua tenint una gran influència en el moment actual.
Vídeo: BORN CENTRE CULTURAL (Antic Mercat del Born)
Autor del Vídeo i les dues fotos que il·lustren aquest article: Jaume Cusó.
BORN CENTRO CULTURAL (Antiguo Mercado del Born) (I)
El antiguo mercado del Born ha abierto sus puertas transformado en un espacio museístico de la Barcelona 1714. Podemos ver en el espacio central los restos arqueológicos del Barrio de la Ribera y hacernos una ligera idea de cómo era nuestra ciudad en 1714 . En las salas se muestran objetos y nos explica de manera detallada el cerco y la vida de los barceloneses en ese periodo. He hecho una primera visita, por ahora he visto el recinto, donde se pueden ver los restos arqueológicos. Dentro de unos días, con más tiempo iré para visitar las exposiciones.
Entré en el antiguo Mercado del Born un par de veces hace unos 30 años , con motivo de dos exposiciones que se celebraron, una era una exposición numismática y filatélica, no me preguntéis el año concreto, la otra era una exposición sobre el transporte público donde se exhibían vagones de metro, tranvías, autobuses, etc. Poco después el Mercado del Born cerró sus puertas e inició un proceso de deterioro, y desde hace muchos años se inició un proceso de rehabilitación de todo el espacio que ha durado muchos años , y que parecía que nadie tuviera claro que debían hacer.
El Mercado del Born es un edificio modernista de 1876 obra de Joan Fontserè i Mestre. Hasta el año 1920 fue el mercado del barrio de la Ribera , y desde 1920 fue el mercado mayorista de frutas y verduras, cerrando en 1971 cuando abrió Mercabarna en la Zona Franca. Durante los años 80 fue rehabilitado y usado para exposiciones, luego cerró ya que no se sabía qué uso darle.
En el año 2002 se iniciaron las obras para su rehabilitación e instalar allí la Biblioteca Provincial de Barcelona, durante las obras aparecieron los restos arqueológicos de la Barcelona que fue demolida tras la derrota de 1714. Después de la derrota del 11 de septiembre de 1714 las autoridades borbónicas obligaron a los vecinos de la Ribera a derribar sus casas, para así crear un espacio sin edificaciones alrededor de la Ciudadela, la fortaleza desde la que, conjuntamente con Montjuïc, se sometería a un sitio permanente la ciudad de Barcelona.
La ciudad recupera un espacio museístico donde podremos ver como era nuestra ciudad en 1714 y veremos objetos relacionados con la Barcelona de aquel periodo de nuestra historia que sigue teniendo una gran influencia en el momento actual.
Autor del vídeo y las dos fotos que ilustran este artículo: Jaume Cuso.

2 thoughts on “BORN CENTRE CULTURAL (Antic Mercat del Born) (I)

  1. mariaboix ha dit:

    Una bona notícia, em sembla perfecte!!

  2. […] En un altre article vaig fer un breu resum de la història de l’edifici de l’antic Mercat del Born: “El Mercat del Born és un edificimodernista de 1876 obra de Joan Fontserè i Mestre. Fins l’any 19….” […]

Deixa un comentari

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Uneix altres 1.800 subscriptors

Estadístiques "Buscant raons"

  • 30.396 hits
Setembre 2013
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Enllaços més clicats

  • Cap

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre11 Setembre 2017
Diada 2017

Referèndum

1 d'octubre de 20171 Octubre 2017
Votant el futur